Årets julegave fra Akselfondet: En kvart million kroner!

Akselfondet runder av 2016 med å dele ut en kvart million kroner til fem heldige mottakere.

Begrunnelse for tildeling

«Den imponerende dugnadsånden ved Grua har vært svært viktig gjennom mange år. Jeg håper at disse pengene gjør det mulig å holde små og store ildsjeler varme i mange år fremover!»

Desember, 2016

Fem prosjekter fikk en kvart million i julegave

På tampen av 2016 delte Akselfondet ut en kvart million kroner til fem tiltak over hele Norge. Mest gikk til alpinanlegget i Grua, som skal bygge ny brakke i bakken.

– De har gjort en vanvittig innsats gjennom mange år, og dette er en jobb vi nå kan klare å videreføre med de 100.000 kronene fra Akselfondet, sier Marianne Becsan ved alpinanlegget i Grua – en liten bygd med snart 1600 innbyggere i Lunner kommune i Oppland.

Hun snakker varmt om ekteparet Inger og Dag Berge, som gjennom mange års frivillig innsats har sørget for at barn og unge i lokalmiljøet har et samlingspunkt i skibakken.

paret
Ildsjelene Inger og Dag Berge har i mange år stått sentralt for driften av alpinsenteret i Grua.

Sentralt for alt som skjer i bakken er «brakka» – en liten bu som fungerer som varmestue, kiosk, teknisk rom … og ikke minst samlingssted.

Bygger ny brakke

– Inger og Dag har stått på siden 80-tallet, og det er de to som sammen med enkelte andre frivillige har drevet bakken siden begynnelsen av 2000-tallet. Dessverre synger brakka nå på siste verset, sier Becsan og fortsetter:

– Når Inger og Dag nå gradvis vil trekke seg tilbake, står et nytt styre på ti frivillige klare til å overta dette ansvaret på dugnad. Det første vi nå kan gjøre med pengene fra Akselfondet, er å bygge en ny brakke som skal stå i mange, mange år.

Hun kan fortelle at det var mange i Grua som, uavhengig av hverandre, hadde søkt om penger fra Akselfondet:

– Denne tildelingen er kjempeviktig for hele lokalmiljøet her, det gjør det mulig for oss å holde på bakken vår og alle aktivitetene som foregår her.

brakka_
Den gamle brakka i bakken er overmoden for utskiftning.

Har mange planer

Når den nye brakka er oppe og står, har det nye styret også mange andre spennende planer for det lokale skitrekket:

– Blant annet har vi en jibbe-gruppe som vil lage rails i bakken, og det planlegges en rekke arrangementer for skiglade i alle aldre, sier Becsan.

Her kan du se Aksel gratulere Grua med midlene til ny brakke:

I tillegg til 100.000 kroner til alpinanlegget ved Grua, har følgende fire mottakere fått penger fra Akselfondet:

Mastra sjøspeidergruppe

50.000 kroner til ny lavvo/gapahuk

Mastra Sjøspeidergruppe mottar midler for å kunne samarbeide med Mosterøy barneskole, Mosterøy SFO og Hafrsfjord vikingene til å sette opp en solid lafta gapahuk. Denne skal brukes av alle som hører til i området. Den skal være en plass for ly for SFO og skolebarn på tur – og kan til og med brukes til overnatting for speiderne når de skal på tur. Gapahuken vil være til glede for mange barn som tester ut friluftsliv i området.

Skånland Stall og Rideklubb

50.000 kroner til ny belysning

Dette er en liten rideklubb som tilbyr et bredt spekter av tilbud til unge, voksne, handikappede og folk med forskjellige utfordringer både fysisk og psykisk. De samarbeider i tillegg med en rusrehabiliteringsklinikk og et asylmottak. Samtidig har de satsende ryttere som trener aktivt. Midlene går til å oppgradere anlegget med bedre belysning slik at kapasiteten kan økes og sesongen forlenges.

Flakstad skianlegg

25.000 kroner til kuler og rails

Dette er et dugnadsdrevet skitrekk som med litt tilrettelegging og midler kan forbedre sitt tilbud. Midlene vil gå til å kjøpe inn rails og bygge hinderløyper slik at bakken blir mer attraktiv – og dermed vil fremstå som et topp lavterskeltilbud.

Steinan skitrekk – Othilienborg IL

25.000 til skitrekk og utstyr

Steinan skitrekk er et privateid skitrekk med en heis og en bakke på vel 280 meter. I 2014 ble skitrekkets klubbhus/utstyrsrom utsatt for brann og alt av ski og utstyr gikk tapt. Bakken har vært en samlingsplass og tumleområde vinterstid i en årrekke, og klubben mottar nå midler til å kjøpe inn utstyr til utlån slik at alle som vil skal få muligheten til å stå på ski.