– Dette betyr svært mye for oss.

Camp Spinal fikk 250 000 kroner til aktivitetsleirer

Begrunnelse for tildeling

«Jeg har selv deltatt som motivator på Camp Spinal og sett hvor mye glede og motivasjon som skapes på disse samlingene. Det er en glede å kunne bidra til dette prosjektet.»

Mars, 2016

Skal gjøre flere selvstendige

Med bidraget fra Aksel-fondet skal Sunnaasstiftelsen bruke idrett til å gjøre enda flere bevegelsehemmede mer selvstendige.

Sunnaasstiftelsen er den første mottakeren av donasjoner fra Aksel-fondet.  Daglig leder Marianne Holth Dybwad er svært takknemlig for pengegaven på 250 000 kroner.

– Det betyr mye at både Aksel og Telenor anerkjenner innsatsen vår. Pengene skal brukes til å utvikle Camp Spinal-prosjektet. I prosjektet brukes idrett som middel for å oppnå selvstendighet hos pasienter som er lamme som følge av alvorlige ryggskader.

Camp Spinal
Sunnaasstiftelsen er den første mottakeren av donasjoner fra Aksel-fondet. Daglig leder Marianne Holth Dybwad er svært takknemlig for pengegaven på 250.000 kroner. Foto: Sunnaasstiftelsen

Psykisk påkjenning

Med Camp Spinal arrangerer Sunnaasstiftelsen aktivitetsleirer for rullestolbrukere årlig, helt siden begynnelsen av 2000-tallet. Om det er i sommerhalvåret på Toppidrettssenteret eller på en vinterleir med alpint som rammer, er hensikten alltid å øke deltakernes mestringsfølelse og gjøre dem mer selvstendige.

– For mange blir det en psykisk påkjenning å få nedsatt funksjonsevne. I Camp Spinal plasserer vi deltakerne i et friskt, aktivt miljø hvor vi bor og trener sammen med toppidrettsutøvere. Våre ledere og deltakere kommer fra hele landet, fra alle rehabiliteringsinstitusjonene og sykehus som arbeider med målgruppen. I år har vi også en egen ungdomsleir med deltakere fra hele Norden, Spania, og England, sier Holth Dybwad.

Hun forteller at disse leirene virker samlende på miljøet. I tillegg kommer motivasjonen til å være aktiv gjennom gode opplevelser og rollemodeller. I så måte er det viktig å ha noen som tror på deg og som dytter litt ekstra når det trengs. Derfor benyttes ledere som selv sitter i rullestol som pådrivere og motivatorer på Camp Spinal.

– Vi ser igjen og igjen at dette tilbudet er med på å gi ny livsgnist og motivasjon for deltakerne. Samtidig vokser de viktige, sosiale nettverkene deres, sier Dybwad.

Deltatt som motivator

Aksel har deltatt som motivator i Camp Spinal både i 2014 og 2015. Sist gang, på Toppidrettssenteret, forteller Dybwad at han donerte bort en hel dag for gjensidig motivasjon og inspirasjon.

– Han ga treningstips, deltok i ballspill og holdt foredrag. Neste dag hadde han på seg Camp Spinal-treningsskjorten i treningsstudioet. I tillegg kom han bort til våre deltakere og heiet dem fram. Den typen anerkjennelse, for ikke å snakke om donasjonen vi nå har fått, viser at han har et hjerte som banker for Sunnaasstiftelsen.

Fakta om Sunnaasstiftelsen

  • Opprettet i 2006.
  • Har bevilget mer enn 40 millioner koner til rehabiliteringsprosjekter i inn- og utland.
  • Hjelper mennesker som har vært utsatt for alvorlig sykdom eller skade med å meste ny livssituasjon.
  • Finansierer pasientvelferd, aktiviteter, forskning og innovasjon som ikke dekkes av offentlige bevilgninger for mennesker fra hele Norge med rehabiliteringsbehov.
  • Har sitt utspring fra grunntanken til Rolf og Birgit Sunnaas, grunnleggerne av Norges største rehabiliteringssykehus, Sunnaas sykehus HF.

Fakta om Camp Spinal

  • Årlige aktivitetsleirer for barn og voksne med ryggmargsskade som sitter i rullestol.
  • Fokuset er mer aktivitet, økt selvstendighet og å skape større sosiale nettverk for deltakerne ved å bruke forbilder som ledere.
  • Camp Spinal arrangeres to ganger i året. I sommerhalvåret på Toppidrettssenteret, der rullestolbrukere tester egne grenser med instruktører som selv sitter i rullestol.
  • Camp Spinal Vinter er en egen vinterleir med alpint som ramme for treningsoppholdet.

Flere prosjekter